Siirry pääsisältöön

Alussa oli lanka

Uusi muinaispuvun essu. Kankaan ja langan värjäsin viime kesänä omenapuun kuorella. Nyt yläkulma sai pronssispiraalikoristeet.

Pronssikurssi on nyt takana. Olipa hieno viikonloppu, siitä kiitos Ilonalle, Patrikille ja Annalle, Susannalle, Suville ja Maikille. Ilona kuskasi, Patrik ja Anna majoittivat ja ruokkivat, Susanna opetti, Suvi päästi peuhaamaan lautanauhakirjaansa ja Maikki avasi viidessä minuutissa sellaisen rautakausi-pyörteen, ettei uskalla edes ajatella, mihin se johtaakaan.
Ensimmäinen oivallus; se pronssispiraali-appikaatioiden tekeminen on vaikeaa, etenkin jos ei näe mitä tekee. Jatkossa herra saa hoitaa avaamisen, minä voin sitten ommella kokoon.
Toinen oivallus: siitä oranssista käsinkudotusta kankaasta EI tulekaan viittaa, vaan vaippahame, josta myös nimitystä peplos käytetään. Maikki, joka opettaa rautakautista kudontaa, näytti miten kankaan katkenneet langat huolitellaan ja piirsi mallin lautanauhasta, jonka voisin kutoa kankaan reunaan. Minun hommani on tehdä kumpaankin päähän kangasta lautanauhapäättely: pitää ensin vain vähän purkaa ja paikata. Maija-Liisalla kun on tullut virhe siihen toiseen päähän.

Viikonlopun tuloksena minulla on kaksi viitan kulmakoristetta sekä a) valtavasti intoa ja suunnitelmia b) uusi essu huoliteltuna ja osin pronssitettuna.

Nyt on tilattu paljon lisää lankaa. Yksi kurssilaisista oli laskenut, että Euran muinaispuvun koristeisiin menisi noin 200 metriä lankaa...
ei ihan niin paljon ole tulossa. Vähempikin riittää.

Tämä viikko vielä töitä, sitten kaksi lomaa ja se huipentuu suureen seikkailuun Elinan kanssa eli Tuplasotaan!
Laitan tähän kuvasarjan joka selventää viikonlopun puuhia, siltä varalta että joku ei vielä tiedä, mitä ovat pronssispiraalit ja niillä tehtävät applikaatiot.
Vaihe 1. Lankaa. Pronssia ja villaa.

Vaihe 2. Spiraalia. Käsipelillä veivattu.

Vaihe 3. Spiraalia avattu ja pätkitty.


Vaihe 4. Sopiva määrä sopivia pätkiä asetellaan toistensa lomaan halutuksi kuvioksi. Hannunvaakunalla on hyvä aloittaa.

Vaihe 5. Ommellaan kuvio kokoon. Villalanka on hyvä, samoin hevosen häntäjouhet.


Vaihe 6. Viittaa ja essun helmaa vaille.

Kommentit

  1. Ehtisitkö neuvoa miten teit sen omenapuunkuorivärjäyksen. Minulle kun lankesi käsiin kasa omenapuun kuorta, ja tuo väri näyttää todella kauniilta.

    VastaaPoista
  2. Liota ensin vuorokausi ja keittele sitten reilu määrä pari tuntia, vettä pitää olla kanssa reilusti, vaikka 10 litraa.
    Sitten kun liemi on valmis, puretetaan eli jäähdytetään liemi noin 40-45 asteiseksi, lisätään puretusaineet ja sitten kädenlämpöisessä vedessä kasteltu lanka.
    Muistiinpanojen mukaan meillä oli 200 g lankaa, 20 alunaa ja 10 g viinikiveä. Kuoria oli varmaan saavillinen.
    Keitetään tunti --oppien mukaan liemi pidetään 80-90 asteisena. Ja sitten huuhdellaan ja kuivatetaan varjossa.

    VastaaPoista
  3. Kiitos paljon! Ainoa ongelma tässä nyt on tuo kuorien määrä - onko sinulla joku muuripata tai vastaava, johon saat tungettua saavillisen kuoria? Vai riittääkö sitten kuitenkin sen minkä saa mahtumaan 10 litran kattilaan?

    VastaaPoista
  4. keitä niin paljon kuin saat.. joo, meillä on käytössä 20 litran pata

    VastaaPoista
  5. Vähän harmitti kun en päässyt pronssikurssille, mutta vähän vaan :)

    VastaaPoista
  6. Oh I really love this bronze spirals on garments. It looks great. I´m now in preparation to do a latgale reconstructions, and there are these bronze elements too. How thick is your bronze filament?
    Best whishes from Germany

    VastaaPoista
  7. Hi Asrun!

    I am using 0,7 - 1 mm bronze and the spiral is 2-3 mm depending on where I am using them. Usually 1 mm yarn and 3 mm spiral is good and solid.

    If you wish to make tiny tiny spirals, you can use 0,5 mm yarn.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti