Siirry pääsisältöön

Ihan kade ranskalaisille

Olen tässä muutaman päivän surffaillut tajuttoman upeilla keskiaikasivustoilla. Olen kateellisena katsellut ranskalaisten, saksalaisten, puolalaisten ja englantilaisten elävöittäjien vaatteita, aseita ja ennenkaikkea leirejä.
On aika kaukana tästä meikäläisten tasosta, jossa "istutaan puutarhakalusteilla humppakuution ympärillä". Visbyssä vähän hävetti, kun ei heti huomattu edes jemmata humppakuutiota piiloon, vaan lorotettiin punkkua julkisesti lasiin. Eväiden muovikääreet ärsyttävät ja se, että tupakoidaan näkyvästi keskiaikaleireissä on minulle henkilökohtainen vihan kohde.
Olen sitä mieltä, että elävöittämisessä pitäisi nähdä edes sellainen vaiva, että kaadetaan viinit kannuihin tai asiallisiin pulloihin (Krambodesta saa taivaallisen ihania pulloja). Modernien vehkeiden näkymistä tietysti vähentää se, että jätetään ne kotiin.
Mutta siis: voi itku miten olisi mahtava päästä joskus keskieurooppalaiseen tapahtumaan, jossa kokoontuu nillittäjä-komppanioita, siis täyttä periodisuutta vaativia porukoita.
Löytyisiköhän Suomesta innostusta tähän?
Jään pohtimaan sitä.
http://www.compagnons-duellistes.com/galerie.htm

Kommentit

 1. HEI ! Sä olet lähdössä ensi kesänä Unkariin Visegradin keskiaikatapahtumaan!!! Siellä on varmasti meille paljon opittavaa...

  VastaaPoista
 2. Minua häiritsivät kruununturnajaisissa ne lukuisat kaljatölkki kädessä kulkevat ihmiset ja tietysti tupakointi (mutta vaikeahan se olisi riistää nisteiltä syöpäkääryleensä).

  Toisaalta kuljin itse moderneissa kengissä, joten paha valittaa. Periodikengät ovat vielä hankintalistalla (vasta noin vuoden verran harrastettuani). Ajattelin, että katovat kuitenkin hameiden alle ne pahat kengät tällä kertaa.

  t. Ósk

  VastaaPoista
 3. Kengät ovat yksi vaikeimmista asioista: niitä on saatavilla, mutta hinta on usein hurja. Sitten kun sellaiset saa, niin voi että tuntuu hienolta!
  Tuo humppakuutiojuttu on siis "oma synti", kuten myös muovikääreet ynnä muut. Pyrkimys on aina pitää ne piilossa, mutta jossain vaiheessa huomaa, että makkarapaketti on esillä.
  Etenkin paikoissa, joissa käy yleisöä, ja yritetään esitellä "keskiaikaa", on hassua jos siellä paistaa lähimarketin muovikassi...
  Mutta pikkuhiljaa, pikkuhiljaa... ja onhan aina Turun linnan leiri, jota voi täällä kotimaassa kadehtia : )

  VastaaPoista
 4. Aluksi kiitos sanasta humppakuutio. Liitän sen aktiiviseen sanavarastoon!

  Joo, mäkin surffaan inspistä välillä noilta samanlaisilta sivustoilta, ihaillen ja ehkä vähän kateena. Ruotsissakin on tosi hienoja seuroja. Mua kiinnostaisi kyllä kokeilla jotain vastaavaa. Samalla kun tietty yrittää itse tässä tutussa harrasteessa pitää juustonsa pellavaan käärittynä ja viinin ruukussa.

  Monissa ihkuseuroissa on kovin militaristinen painotus, ja mulle tuleekin aina mieleen tälläinen hassu kyskä, että mitä naiset niissä tekee? Ruokaa? Mikä niiden rooli/asema on?

  VastaaPoista
 5. No hip hei, nyt meillä on jo kahden naisen periodisleiri tiedossa! Meillä on niin upeat teltatkin.
  No joo, meidän naisten osaksi jäävät käsityöt ja ruoanlaitto. Mutta onneksi molemmat sujuvat!
  Antaa miesten hoitaa se sotahomma. Ai niin, onneksi Sahra on kauppias, sitäkin puuhaa voi harrastaa.

  VastaaPoista
 6. Tyhmä kysyy: mikä on humppakuutio?

  t. Ósk

  VastaaPoista
 7. Humppakuutio on Susannan ja Johannan kesällä lanseeraama sana ja tarkoittaa siis laatikkoviiniä.
  Mahtava uudissana.

  VastaaPoista
 8. Niin, tästä on meidänkin paviljonkikunnassamme ollut puhetta. Suunnitteilla onkin ollut jonkinlainen "niuholeiri", mutta paikka ja aikakin on ollut hakusessa.
  Ja vähän on mietitty sitäkin että mitä siellä tehtäisiin? Ainakin sienestys/marjastus, nuotiolla juoruilu ja jousiammunta olisivat luontevia käsitöiden ja ruoanlaiton ohessa.

  Pidetään tätä vireillä, ja jos joku löytää sopivan paikan, oltaisiin mukana.

  Muutenkin nuo ajatuksesi ovat niin kovin tuttuja, viimeksi nuijasodassa keitti vahvasti ja mietitytti, miten eri asioita ollaan leiriltä hakemassa. Ei meilläkään kaikki ole täydellistä, mutta yritys on kuitenkin pääkalloilmapallotason ylittänyt...

  VastaaPoista
 9. Niin ja tuo edellinen olin minä
  t Rikissa

  VastaaPoista

Lähetä kommentti