Kiitos ideasta Minttu!

syyskuuta 29, 2009

Ensin väripataan, vasta sitten biojätteeseen kulki porkkanan, sipulin ja punajuuren tie.

Oli puhetta punajuurella värjäämisestä, täällä Lahdessa ainakin Marja Viita on sitä tehnyt.
Minttu vitsaili että "joo, kokeiles sen borssin jälkiliemellä." Ensin me nauroimme, mutta.... mmm.
Pakkohan se oli kokeilla, koska keräsin viikonloppuna punajuuuri- ja porkkanasadon talteen.
Keittelin 10 litraa borssia, hitto että tulin heittäneeksi ne kuoret pois! Mutta jäi niitä vielä: tein Lindströminpihvejä ja säilöin punajuurta. Keittoliemi näytti niin tehokkaalta, että piti kaivaa Viidan ohje esiin ja kokeilla.
Otin siis säilöttävät pois keittovedestä ja lisäsin sinne vielä ne kuoret, jotka pihviprojektista jäivät. Jaa, muutaman sipulin kuoret pyörivät tiskipöydällä eli sinne sekaan vaan.
Keitin tunnin, siivilöin. Lisäsin 10 g alunaa, 100g kasteltua Virtain Villan kolmisäikeistä, keitin tunnin ja pesin. Hieno oranssi! Nyt jännitetään, miten väri kestää valoa.
Porkkanannaatteja en malttanut liottaa kuin puoli päivää ja keitellä tunnin. Alunalla puretin ja kokeilin miten viinikivi kirkastaa. 10 g alunaa, 6 g viinikiveä.
Raikas vaalean-viherävän keltainen.
Punajuuren jälkiliemi teki kauniin pehmeän pastellioranssin.
Eilen kävin keräämässä talvea varten kieloja ja herra keräsi taulakääpiä. Oli pieni pussi myrkkysienten varalla mukana ja niitä löytyikin muutama, siis veriseitikkiä ja verihelttaseitikkiä. Mutta ne piti laittaa taskuun, kun meidän kaupunkimetsästä löytyi suppilovahveroitakin.
Ihmeellistä on elämä!

You Might Also Like

2 kommenttia

  1. Ihania oransseja, totta tosiaan!

    Mulla on myös jonkin verran veriheltaseitikkejä ja taulakääpiä. Vois voimat taas yhdistää!?

    VastaaPoista
  2. Hyvä idea! Taulakäävästä kandee kai ensin ottaa se taula talteen?

    VastaaPoista

More Saffron!

Lautanauhakirja löytyy täältä:

Tilaa keittokirjamme täältä